Blog #6

Waarom geluid maken energie geeft!

Puur, authentiek, opgeschoond van vuiligheid uit het verleden. Als je je stem laat horen en je je keelgebied met bijbehorend chakra de ruimte geeft ontstaat er een zuivere balans. Balans om meet te bewegen op pure energie.

In een ruimte voor helder denken, afgestemd luisteren en waarachtig spreken kun je jezelf uiten in jouw meest eigen vorm van zijn. 

Wist je dat de vibratie van jouw eigen stemgeluid je levens energie opwekt en versterkt?

Klinkt lekker maar is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo praat ik graag en veel. Ik heb namelijk wat in te halen want dat is niet altijd zo geweest.

Gevoegelijk als ik was, van huis uit geleerd ‘de oudste en de wijste te zijn’ niet te veel aandacht te vragen vooral en mee te bewegen met de wens en woorden van de ander. Als iemand mij op droeg te springen was mijn reactie ‘hoe hoog’? Producenten vroegen, ik draaide. Onhaalbare schema’s tegen onrealistische budgetten? Ik gaf gehoor en wrong me in alle bochten om te leveren. En daarmee in te leveren op mijn eigen welzijn.

Benauwend, in het nauw gedreven sprak ik me niet uit. Mijn lichaam deed dat wel. Het blokkeerde volledig met een dikke vette burn-out als resultaat. Je stem laten horen maakt ook kwetsbaar. Zodra je je mond open doet en er klanken vrij komen neem je de luisteraar mee in jouw verhaal.

Daarom is het belangrijk dat je jouw publiek vertrouwt. Dat zij zonder oordeel luisteren.

Samen zingen schept een band, net als samen bewegen. Er ontstaat en verbinding van saam’horig’heid, wederzijds vertrouwen in kwetsbaarheid. Je toont een emotie tijdens het zingen en deelt deze met de ruimte. ‘Als alle stemmen samen stromen dan kunnen wij ons voelen opgenomen in liefdevol verbonden zijn’ zong ik vroeger op school en dat is zó waar.

Soms is het beter om stil te zijn. Leg ik mijzelf het zwijgen toe en voel ik dat ik me koest mag houden. Om meer zuiver af te stemmen en écht te kunnen luisteren. In een heel subtiele fijngevoelige balans in communicatie met de wereld om mij heen. Ik kan ‘m steeds beter vinden die toon! En als ik dan mijn mond open doe stromen woorden van betekenis. Vanuit een dieper weten, een pure, zuivere authentieke balans.

Ik zing: klanken, woorden en tonen. Helder, majeur, mineur: maakt niet uit. Vals misschien? Kwetsbaar zeker: want uniek, persoonlijk en mijn meest eigen geluid.

Je laten horen lucht ook enorm op!

Heb jij wel eens heel hard geschreeuwd op het strand tegen een bulderende zee? Met je kop in de wind roepen wat er op je hart ligt? Of in de auto mee blèren met de radio. Ongetwijfeld. Ik stap wekelijks in een ijsbadje of neem een bad in koud natuurwater. Heel verhelderend. Afsluitend een oer-brul en dat voelt enorm bevrijdend!


Het zingen van ‘Ohm’ of een mantra tijdens of voor je yoga practice kan ook een manier zijn om jezelf te uiten en je hart ‘aan’ te zetten. Mantra klanken resoneren namelijk met energie punten (chakra’s) in je lichaam zodat er energie in beweging komt van binnen uit. Zo kun je afstemmen op dat wat ruimte nodig heeft: op dat wat gehoord wil worden.

De lente staat symbool voor nieuw leven, vernieuwing, een nieuw begin. ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid' is één van de meest geciteerde beginregels uit de Nederlandse poëzie. Je stem hoorbaar maken werkt bevrijdend en helend. Met elke klank die je de ruimte instuurt, stuur je jouw unieke trilling de wereld in. Zo maak je verbinding met alles wat leeft: om je heen en diep van binnen. Van binnen naar buiten.

Wat laat jij van jezelf horen deze lente: welk geluid mag door jou heen geboren worden?

Geef je stem de ruimte, maak geluid en spreek je uit!

Met een zucht, een krachtkreet of een zacht subtiele ahhhh tijdens een (privé) yoga sessie.

Of zing een mantra met mij mee? Ik nodig je uit, in je meest pure, authentieke vorm, met jouw meest eigen geluid.

Jiske | De Yoga Coach


Blog #5

Ken de Kracht van jouw natuur! 

Ik denk dat jij, net als ik meestal niet beseft hoe sterk je bent. Ik blijf mijzelf verrassen en verbazen over de kracht van mijn eigen natuur. Hoe krachtig is jouw natuur? De lente triggert die kracht. Heb je gezien hoe snel er sneeuwklokjes en narcissen uit de grond zijn gekomen na de koude sneeuwperiode? Hupsakee naar het licht er mee! Weer of geen weer: ze zijn er! 

Bewust leven met de natuur. Je natuurlijke kracht belichamen geeft vertrouwen en weerbaarheid. Veerkracht die je nodig hebt om in deze turbulente tijd telkens weer een creatieve draai te geven aan dingen die op je pad komen. Het vermogen om ‘om’ te buigen, eigen verantwoordelijkheid te nemen en jouw leefbare realiteit te creëren. Wij mensen zijn de natuur. Dus gebruik die kracht om te (over)leven!  

Hoe spreek je die natuurlijke kracht dan aan? En waar vind je vertrouwen in veerkracht? Door in te tunen, af te stemmen op jouw eigen unieke primitieve power provider. In tijden van angst, stress en onzekerheid, een overload aan externe prikkels verliezen we makkelijk de verbinding met deze essentiële kracht. Want hoe aantrekkelijk lijkt het om je schuil te houden in het veilige warme nest van je comfortzone. En kruip je net als ik liever onder een warme deken op de bank dan jezelf bloot te stellen aan barre uitdagingen van het leven.  

In ons DNA is een oer besef vastgelegd. Wij zijn buitenwezens die ons zelf ooit staand moesten houden in de natuur. We haalden er onze voeding en bouwden er een veilige warme community. Daar zijn natuurlijk verschillende theorieën en meningen over maar de kern van waarheid is dat er kracht zit in het primitieve. In ons allemaal. Door die unieke kracht aan te spreken en om te zetten in een positieve flow heb ik ontdekt dat ik tot veel meer in staat ben dan ik dacht!  

Ik ben deze winter de kou in gestapt. Letterlijk: met mijn billen in een bijna bloot bikini broekje. Uit de warmte van mijn comfort zone heb ik de verbinding met de primitieve elementen op gezocht. Sneeuwzwemmen in de achtertuin en nu de lente los barst met wekelijkse ijsbadjes. Zo blijf ik in contact met mijn kracht, en ontstaat er meer bewustzijn op die kracht. Mijn lichaam kan dit, mijn mind is supersterk. No way out, focussen en ademen.  

Eenmaal in het koude water heb ik niet eens de kleinste aandrang om nog in beweging te komen voor een uitvlucht! Pure focus op overleven. Pompend hart, een ijskoude spelden deken priemt in mijn vel. Interne kachel op standje overlevingsmodus, ongemak en alle overtuigingen die er niet toe doen wegfikken. Burn baby burn: kou accepteren, omarmen en alle spanning laten varen. Andere opties zijn er niet! Just sit stil and be quiet… 

En dan is het voorbij. Nieuwe uitdagingen dienen zich aan. Het leven zit vol uitdagingen! Vanuit de primitieve kracht ga ik die uitdagingen aan. Ik heb vertrouwen in de natuur, en de natuur in mij: wij zijn één! 

De kracht van primitieve kou omarmen heeft mij doorzettingsvermogen gegeven en werkt grensverleggend. Zo kan ik meer minuten hardlopen dan ik dacht, blijk ik in staat om mijn yogakennis breder in te zetten dan ik ooit voor mogelijk hield. Mijn vertrouwen en nieuwsgierigheid zijn zo grenzeloos dat ik ook jou tot meer kan motiveren dan je wist.  Ik maakte een mooie voorjaars yoga sessie vol inspiratie om te groeien, te bloeien en te bewegen vanuit jouw oerkracht.  

Het moment is aangebroken om los te breken, vorm te geven aan creativiteit en nieuwe ideeën. Je te verbinden met jouw natuur.

Laat je verrassen en ga met mij mee!  

Jiske | De Yogacoach 


Blog #4

NOOIT MEER MOE?

NOOIT MEER MOE?

Omarm angst en kom in je kracht! 

Voel jij je ook zo lamlendig in de herfst? Met de komst van het najaar zakt bij veel mensen het energieniveau. Je wordt moe wakker, gaat minder snel naar buiten en sluit je werkdag in het donker af. Je bent lustelozer en prikkelbaarder dan voorheen. Herkenbaar? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van najaarsmoeheid. Je bent niet de enige! Maar hoe moe ben je eigenlijk? En waar komt die moeheid vandaan?

In medische termen wordt najaarsmoeheid ook wel Seasonal Affective Disorder (SAD) genoemd: een gemoedstoestand die door de wisseling der seizoenen verstoord raakt. De problemen bij SAD kunnen variëren van een licht vermoeid gevoel tot een zware depressie. Je slaapt slecht, creëert ongezonde eetgewoontes, voelt je somber en treurig zonder directe aanleiding.

Het goede nieuws: je kunt er wat aan doen! Yoga geeft inzicht in jouw patronen. Je gaat ontdekken waar jouw moeheid vandaan komt, en waar je krachten liggen.

Ik merk het zelf ook. Als ondernemer, liefdespartner, gezinsmanager en moeder van een opgroeiend kind ligt uitputting op de loer. Een enorme drive om mijn bedrijf op de kaart te zetten, huishouden, zindelijkheidstraining. Mijzelf motiveren als zzp’er, een voorbeeldige moeder, voedende yoga-docent en liefhebbende partner zijn. Met een niet geringe doses perfectionisme dé ideale ingrediënten voor een eindeloze vermoeidheid.

Die voel ik vooral in mijn benen, en in mijn buik. Alsof ik geen stap meer kan verzetten. Alsof ik kilo’s suiker nodig heb om mijn vuurtje op te stoken. Dus als ik mij dan weer met lood in mijn benen naar de voorraadkast begeef en op het punt sta een lepel door de chocopasta te halen dan gaan bij mij de alarmbellen af. Want bén ik moe of doe ik moe?

Wat houdt mij tegen om aan te gaan wat er voor mijn voeten ligt? Ik ontdek hier dikwijls een schijnmoeheid als dekmantel-of beter schuilnaam voor angst. Angst die mij tegenhoudt om in mijn kracht te staan en juist die rollen die ik met liefde vervul aan te gaan. Omdat ik het niet durf, omdat mijn overtuigingen blokkades opwerpen ten volste te gaan voor wat ik het liefste doe en waar mijn kwaliteiten liggen. Zo ben ik er achter gekomen dat er periodes zijn geweest waarin ik veel en te vaak alcohol dronk. Uit gewoonte, maar ook om juist die angst te ontwijken. Dat alcohol je energie afbreekt hoef ik jou niet te vertellen. Denk maar even terug aan je laatste lamlendige kater en je voelt direct elke aanwezige vitale ambitie wegkwijnen.

Adem diep in en uit. Maak contact en Just do it! Doe wat je het liefste doet, wat jou energie geeft. Stel je open en erken wat jou tegenhoudt. Daarna kun je vanuit je kracht de ‘moe- mind fuck’ uitschakelen en gáán.

Dat ook jij die kracht in je hebt, en in staat bent het bewustzijn op je patronen inzichtelijk te maken leer ik je met Yoga.

In een Online Yoga Consult bied ik jou dé tools om contact te maken met die tergende lagen van vermoeiende weerstand. Na een intakegesprek maak ik jouw eigen yogavideo met een serie specifieke houdingen doelgericht om jou te ontmoeten en je energie te laten stromen.

Wat maakt jou moe? Begin vandaag met Yoga en boek jouw intake nu!

namaste@jaijiva.com

Keep the spirit up en maak gebruik van de speciale introductie korting van €100,- als je boekt in 2020.

Meer info klik hier


Blog #3

Geef je immuunsysteem een boost met yoga!

Yoga versterkt je spieren en maakt je flexibeler, dat is geen nieuws. Maar wist je ook dat yoga zorgt voor een beter immuunsysteem en daarmee virussen buiten houdt? In deze blog leg ik het uit en deel ik je de meest effectieve yoga houdingen.

Er zijn veel yogahoudingen en meditatie oefeningen die specifiek de gezondheid van je longen verbeteren. Ze optimaliseren namelijk de circulatie van zuurstof. Ook zorgt een goede ademhaling ervoor dat afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Gebruik hiervoor je volledige ademhaling capaciteit. Wist je dat het grootste gedeelte van alle afvalstoffen het lichaam via de luchtwegen verlaat?

Tijdens yoga activeer je het parasympatische zenuwstelsel. Dit is het moment wanneer je lichaam in ruststand is. Net als tijdens het slapen. Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat je lichaam ontspant en zich herstelt. Hierdoor versterkt je immuunsysteem. Je immuunsysteem beschermt je constant tegen gevaar van buitenaf. Het vormt een barrière die voorkomt dat ziektes en bacteriën zoals het coronavirus makkelijker je lichaam binnendringen.

Wat kun jij doen om je immuunsysteem een boost te geven met yoga?

Draaiingen: geven ruimte en flexibiliteit om veranderingen aan te kunnen en herstellen het contact met het zenuwstelsel. Ze creëren een solide basis voor de communicatie tussen jouw hoofd en je hart.

Hartopeners en achterover buigingen: geven je kracht en energie. Ze verlichten angst en stress, versterken de long capaciteit en bieden de ruimte om je hart te volgen.

Gebruik volledige ademhaling capaciteit: legt verbinding, kalmeert, geeft rust en inzicht in processen. Het zuivert jouw systeem en voedt tegelijkertijd de spieren en bindweefsels.

Meditatie: brengt focus en schept overzicht. Zet elke situatie in perspectief zodat je vanuit juiste emotionele balans kunt handelen, wat er ook gebeurt.

Yoga staat voor verbinding. Waar je ook bent. De afgelopen tijd konden we niet in groepsverband aan yoga doen. Maar afstand in de maatschappij betekent niet dat je die verbinding verliest! Juist nu heb je de behoefte om dingen uit te spreken naar elkaar. Behoefte ook aan voedend contact met de diepere lagen en verbinding met je innerlijke kracht. Selfcare, het luisteren naar jouw eigen lijf, gezond leven, slapen, eten en actief bewegen zijn essentieel voor een goed immuunsysteem.

De situatie van nu levert voor iedereen andere associaties en reacties op. Iedereen is anders en ieder reageert op zijn eigen manier op telkens veranderende omstandigheden. Daarom is ruimte geven zonder oordeel heel belangrijk. Voor mij heeft het ervoor gezorgd dat ik terug naar de basis ging: slapen, eten, leven en samen zijn in volle aandacht. Een hele waardevolle periode! De essentie van verbinding en die elementaire basis neem ik mee, om meer bewust te zijn in de toekomst.

Daarnaast is het belangrijk om je systeem actief te prikkelen om gezond te blijven. Een goed humeur, veel lachen en situaties positief benaderen helpen hierbij. Ervaar je stress of zit je niet goed in je vel? Langdurige stress breekt je afweersysteem af en verzwakt je immuunsysteem. Meditatie kan je dan juist helpen om je gedachten los te laten en te ontspannen.

Zien we elkaar op de mat binnenkort? Ik verwelkom je met een glimlach!


Blog #2

Stressvrij je dag beginnen:
Zo doe je dat

Een dag zonder stress, dat is fijn. Én is Jiske, personal yogatrainer, op het lijf geschreven. Of je nou een grote liefde hebt voor de snooze-knop of meteen ‘aan’ staat zodra de wekker gaat, Jiske geeft je tips om bewust stressvrij je dag te beginnen.

START JE DAG ZONDER PRIKKELS

“Ben je gewend om meteen naar je telefoon of laptop te grijpen voor de eerste shots social media en mail? Al die prikkels zijn mogelijke bronnen van stress, en dat op het belangrijkste moment van de dag: tussen waken en wakker worden. Dat ene moment, dat momentje rust, die je hebt voor de rush van de dag daadwerkelijk begint. Denk nog niet aan de boodschappen die je moet doen, de kinderen die je naar oma moet brengen of een belangrijke meeting, maar sta nog even stil bij jezelf en de doelen die je hebt. ‘Wat wil ik bereiken?’ ‘Waar ben ik dankbaar voor?’. ‘Prime’ jezelf: leg de basis voor een succesvolle en vervullende dag. Laat je apparaten nog even met rust en richt de focus op wat voor jou belangrijk is. Vijf minuten is al voldoende, mits je het maar met aandacht doet."

ZET DE WEKKER EERDER DAN JE GEWEND BENT

“Negeer de snooze knop. Het geheim van een ontspannen ochtend is het hebben van regie over het begin van jouw dag. Het is verleidelijk om zo vaak mogelijk op de snooze knop te drukken, maar vermijd ‘m toch maar. Van uitstel komt niet alleen afstel, ook verstoort het je natuurlijke slaappatroon, wat je juist vermoeider maakt. Juist ‘s ochtends is het fijn om extra tijd in je planning te bouwen. Sta vijftien minuten of zelfs een half uurtje eerder op. Dit geeft je de kans om rustig te douchen, goed te ontbijten, de dag voor te bereiden of waar jij dan ook behoefte aan hebt om niet achter de feiten aan te lopen. Dare devil? Eindig je douche koud. Dit geeft je bloedsomloop een boost en zorgt ervoor dat je energie gaat stromen. De perfecte start van de dag.“

MEDITEER EN WARM JEZELF OP

“Naast priming, is ook meditatie een goede manier om je dag te beginnen. Je bent niet alleen een stuk meer ontspannen, ook ben je creatiever én productiever. Meditatie niks voor jou? Ook je spieren en doorbloeding kunnen ‘s ochtends wel wat hulp gebruiken. Hierbij gaat het niet om zware ochtendgymnastiek, maar om rustige (stretch) bewegingen om je lichaam op te warmen en voor te bereiden op de dag. Een strech naar links, een stretch naar rechts, een stretch naar voren en een strech naar achter is eigenlijk al voldoende, maar meer mag natuurlijk ook. Maak bijvoorbeeld een wandeling terwijl de zon opkomt, rol je spieren los met een foamroller of doe een paar yoga oefeningen."

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK

“Als je ‘s avonds al het een en ander voorbereidt, scheelt dat je ‘s ochtends tijd én zorgen. Van het klaarmaken van je ontbijt (en misschien zelfs je gezonde lunch) tot het klaarleggen van je kleding, alles helpt mee om ‘s ochtends rustiger wakker te worden. Maak een to-do lijst om te voorkomen dat je ‘s nachts ligt te piekeren over wat je morgen allemaal moet doen, leg noodzakelijke items als sleutels op een vaste plek en bereid je ontbijt alvast voor. Dat laatste scheelt je niet alleen veel tijd, ook is het een stok achter de deur. Ontbijt is namelijk essentieel voor een goede start van de dag. Kies bijvoorbeeld voor een smoothie of overnight oats. Dit kun je gemakkelijk de avond van tevoren bereiden. Ga je primen? Dan helpt het ook om alvast een post-it met kernwoorden klaar te leggen. Plak deze op je wekker of telefoon. zodat je deze direct ziet en scherp bent op je doelen."


Blog #1

Ritme zit in alle mensen, swingen kun je leren!

Ritme zit in alle mensen, swingen kun je leren!

Sssst.... hoor je dat? Het is je hart dat klopt in je borst. Jouw unieke ritme. Leg je linkerhand er maar eens op, voel je hoe het je beweegt? Je systeem in beweging zet?

En hé, is dat je buik die geluid maakt? Wanneer je je andere hand op je buik legt en de tijd neemt om in te checken kun je een warm en rustgevend gevoel ervaren. Een sensatie die uitstraalt vanuit je handpalm naar al je organen. Zo zacht, en zo dichtbij! Voel je dat ze mee bewegen in het ritme van je hart? De constante pulserende beweging van leven, heel tastbaar.

Op de mat of in meditatie vindt en creëer ik een veilige plek waarin de ruimte ontstaat te luisteren en te ontdekken. Check-in: luister, en ervaar simpel weg wat er is. Observeer, duik in die diepere laag die we allemaal in ons hebben. Durf je dat?

Onze dagelijkse toestand daarentegen brengt afleiding alom. Werk vraagt focus, social media zit te porren en geliefden resoneren je aanwezigheid en je handelen. Kortom uitdagingen alom, en hupsakee, weg ben je uit dat warme gevoel in je buik en het kalmerende ritme van je hart. Het denken neemt de overhand en trekt je mee als de bovenstroom van de zee. Vaak voel je het al trekken aan je water, de bodem onder je voeten vandaan.

Het leven faciliteert ons met de uitdaging telkens weer, en in iedere situatie opnieuw de balans op te maken tussen hoofd en hart. Het is je eigen verantwoordelijkheid hoe je hier mee omgaat, welke ruimte je toestaat en je jezelf geeft. Ieder van ons bewandeld zijn of haar eigen unieke pad. Ik neem je mee op reis! Ga je mee?

Now boarding: ga terug naar het ritme van hart je hart. Sluit je ogen en tune in op de onderstroom. Word je gewaar van de subtiele trilling die je aanwezigheid veroorzaakt. Fasten your seatbelts, laat achter wat je niet nodig hebt en laat je mee voeren op de eindeloze vibratie van het universum. Dit zal je ondersteunen in de cadans van wat het leven brengt.

En, als je je afvraagt hoe lang deze reis duurt dan antwoord Grote Smurf: ‘Tot we er zijn’. Immers het universum is oneindig. Wikipedia vertelt me dat het heelal of universum circa 13,75 miljard (± 1%) jaar geleden is ontstaan, en synoniem staat voor alle materie en energie binnen het gehele ruimtetijd-continuüm waarin wij bestaan. De gigantische omvang van het heelal is onwaarschijnlijk en nauwelijks voor te stellen. Al zou je bijvoorbeeld in een heldere nacht naar de sterrenhemel kijken, dan zie je hoogstens 2.500 sterren. In het melkwegstelsel zijn minstens 80 miljoen keer zoveel aanwezig... Tachtig miljoen: dat is het salaris wat een top honkbalspeler in Amerika krijgt voor een vijfjarig contract, en wat het kost om 8km spoorlijn aan te leggen in Nederland. Oef!

Dat blijft allemaal erg abstract. Het gevoel van oneindigheid daarentegen is eigenlijk heel dicht bij te vinden in je eigen lijf! Dit onvoorstelbare en wellicht ongrijpbare gegeven kreeg onder andere voet aan de aarde in de jaren ’80. Frizzle Sizzle vertaalde het in een

songfestival hit: Neem de tijd voor alle dingen, leef je eigen ritme. Alles kun je laten swingen, in je eigen ritme’.

Het mooie is dat we allemaal onderdeel uit maken van dat grote geheel. Het is er altijd en overal. Het draagt ons, we zijn all-one. Dus tune in, zet het volume wat harder en enjoy the ride! Klik hier voor de muziek.

Om Namah Shivaya: tot op de mat, warme harte groet, Jiske

NB : Om Namah Shivaya zegt “Ik dank Shiva”. Shiva staat voor de super realiteit, je diepste inner-zijn.


BLOG

AI Website Generator